28. feb. 2014

Bare fordi det er gøy!

Nå er det meste jeg strikker gøy, men det blir noe langdrygt innimellom. 

Da er det fantastisk å ta et lite prosjekt på pinnene som er gjort på noen timer. 




Som en del av strikkehobbyen inngår å stadig fylle på med strikkeinspirasjon fra bøker, (norsk, dansk, svensk, engelsk) blogger og ravelry. (og alle mulige andre steder…)

Og noen ganger må jeg bare strikke fordi det er gøy! Denne lua er et sånt lite prosjekt. 

Jeg er veeeeeldig glad i hjertestrikk, i dette mønsteret er det både rille hjerter og flettehjerter. Min glede over hjerter gir nok et miljøpreg på storesøster også, som i dag så en stellematte og utbrøt: "åh, med hjerter mamma!" 

Så vi liker hjerter begge to!!

Frem til nå har jeg strikket hetteluer og luer med knytting til hennes bruk. Overraskelsen og ikke minst gleden lot seg derfor ikke skjule da hun prøvde lua underveis. "Ingen knytting???" Nei… ingen knytting. 

Hun, som alle andre 2- 3 åringer vil gjerne klare selv! Nå kan hun ta på lua selv også!!! 




Garn:  Drops Merino extra fine - 49 g
Pinnenr: 3 og 3,5

Litt endringer, bare litt… Jeg strikket vrangborden 2 omganger lenger og med vridd rette masker, og en omgang rettmasker ekstra før jeg startet på mønsteret. Siden jeg har strikket i noe tykkere garn la jeg opp etter 96 m størrelsen, jeg har strikket luer til storesøster med 96 m i dette garnet tidligere. Størrelsen ble prøvd under veis og felt av ved passenden lengde. (Litt snaut kanskje, men dette garnet siger, så vi satser på et aldri så lite luesig!)

25. feb. 2014

Regnbue Rose

Det er fantastisk å strikke med farger akkurat nå i februar! Snø og is (og regn) gjør at jeg gleder meg masse til vår og varme solstråler. Bar bakke til trilling, og stier til å gå i fjellet på.




Da Pinneguri inspirerte til fargerik regnbuestrikk på Ravelry gjennom februar lot jeg meg både inspirere og rive med.

Regnbuefarget og grå kauni fra lageret fikk være med å forme Rose kjolen fra Amimono. Jeg hadde ikke fått med meg at en del av modellene i det heftet er laget med vannrette rettmasker. De tar en del lenger tid å strikke, men gir en flott effekt. (Se bærestykket spesielt)




Vel, som det ofte går med lagerstrikk, ender det med supplering. Denne gangen intet unntak. Joda, jeg hadde absolutt nok garn, men jeg ble etterhvert opphengt i å få med regnbuen x 2 gjennom kjolen. Da må garnet brytes og nøstes en del for å finne neste farge skift. (Nå er det ikke lenger to nøster, men mange små…)

Kjolen er strikket i størrelse 4 år, så den starter som laaaang og blir kortere med årene. Siden den sitter fint i bærestykket allerede har den fått være på hele dagen. At den er litt stor gir bare ekstra "sving".




Det så ut til å gå mot en aldri så liten modellstreik... Den ble redda av fuglebrettet som nettopp er satt opp utenfor, og som stadig sjekkes. Samt lønn i form av saft med isbiter i og sugerør! Hun mente lønnen var noe lav og skulle gjerne også hatt smoothie for jobben. Harde forhandlinger. Begge ble fornøyd til slutt!




Garn: Grå og flerfarger kauni, 175 g
Pinnenr: 3 og 3,5
Str: 4 år
7 knapper


20. feb. 2014

Hva tror du du ser?

Det er ikke alle mønster som er like lette å se når de er presentert på bilder, det er mange faktorer som spiller inn, blant annet fargevalg, modell, snitt og lys.

Ta en titt på modellen rose jeg strikker nå. Den er strikket ensfarget i en lys farge. Jeg har derfor "sett" riller mellom de rettstrikkede feltene.

Det er mye som påvirker hva en ser, eller rettere sagt forventer å se. Med "nøstebarn-strikk" er det riller og rettstrikk som stort sett gjør seg gjeldene, og det har nok farget synet mitt.

Når jeg nå tok fram mønsteret for å lage en fargerik februar kreasjon leser jeg at det ikke riller, men vanrette rett masker. De tar en del lenger tid å strikke, men er en dekorativ avveksling fra rillene.




2014 ser ut for å være året for å prøve nye teknikker. Jeg har satt meg mål om å lære noe nytt hver måned. Når har jeg klippet i hverdagsjakka i januar og strikket vanrette masker i februar. Utfordringer for mars og april ligger klar!


16. feb. 2014

Kjole til Frøken Kanin

En liten helgegjest, mitt tantebarn, hadde fått for seg at Frøken Kanin skulle hatt kjole. Lillebroren som følger storesøster i ønskerekken hadde også en kjoletrengende Frøken Kanin. Kan tante ordne to kaninkjoler i løpet av besøkshelga?




Jeg har aldri strikket kaninkjole før, men det var jo et overkommelig ønske, så en strikketante kunne jo ikke si nei… og nå med full oversikt i garnlager falt valget på lilla Nepal. Frøken Kanin skal ikke fryse! 

Mottaker godkjente forslaget og var så spent at det ble vanskelig å sovne den kvelden. Det tok ikke så lang tid å strikke denne kjolen, ovenfra og ned, så noen timer seinere var kjolen ferdig. Kjolen ble tatt på og Frøken Kanin kunne ta seg en god natts søvn etter å ha vært modell for noen timer. 




Altså 2 x Kjole til Frøken Kanin à 58 g Nepal til hver. Strikket på pinnenr 4,5. En hjerteknapp. Med lilla kjole på er mottaker fornøyd på vei hjemover… og i bagasjen er det en helt lik kjole til lillebrors Frøken Kanin. 


12. feb. 2014

Jakke, med et lett dryss av nysnø!

Det er ikke alltid en oppskrift/modell fanger min oppmerksomhet ved første øyekast. Ikke alltid ved andre eller tredje heller…




Jeg fikk denne nydelige sparkebuksa, som min søster har strikka, til lillebror da han ble født. Strikket i tynn alpakka, møysommelig arbeid, og jeg er veldig takknemlig!! For å sikre maks bruker utbytte av buksa, tenkte jeg det ville være fint med en matchende jakke.

Vi dro til Sandnes garns fabrikkutsalg. Her er det myyyye garn og oppskrifter. Fargevalget i buksa går igjen i alle alpakka paletter fra produsenten, det gav et bredere utvalg. Så stort utvalg at jeg måtte tenke litt til. Like før vi var på vei ut så jeg en flott liten jakkemodell høyt oppe på en hylle, i grått og koksgrått, men strikket i aplakkaull. Da var det fint mulig å få en ganske så søt jakke til buksa. Jeg fikk hjelp til å finne modellen i mønsterheftet, den har jeg bladd rett forbi mange ganger(!), men nå skulle den strikkes! Plagg kan for meg se ganske så annerledes ut på en modell, enn avbildet i heftet, flatt avbildet.

Litt uvant med tykkere garn til striper, fikk skikkelig assosiasjon til ny-snø på fjellene! Nå er vi blitt fortrolige til bruk. Ny-snø liker jeg jo!




Mønsteret til jakken er i intervallet 6 mnd og 1 år, det passa ikke helt til buksa som er 6- 9 mnd, så jeg gikk ned 1/2 pinnestørrelse. Det ser ut til å bli en god størrelses match.

Mønster: Modell 8 i heftet "Enkel strikk" fra Sandnes
Garn: Alpakka ull, 115 g og noen gram Fritidsgarn til stripene
Pinnenr: 4,5 og 5
Størrelse: (Etter pinneendring) ca 9 mnd, lengde 1 år. 
Knapper: 5 stk

10. feb. 2014

Førstegangsfødende… (i strikkeverden)

Hadde dette vært fødselen av ett av mine to barn, hadde det nok vært gjort keisersnitt på indikasjon langsom fremgang for flere dager siden. Hvorfor fødsel sier du? Den sammenligningen er det Pinneguri, designer av Hverdagsjakka som har gjort. Når en aldri har klippet i strikketøy før, blir tanken på det skjøvet laaaangt foran. Når det i tillegg er mitt første egostrikk som skal klippes i blir det enda skumlere… Fødsel, som en er spent på i forkant, men som en vet mange har gjort før en, og det går da stort sett veldig bra!!!




Jakka kom frem til termin den, ferdig strikka, med knappestolper og halslinning. Så ble den liggende der å vente… Den gikk flere dager på overtid. Jeg skulte på jakka og jakka så bedende på meg. "Skal du ikke gjøre meg ferdig snart?". Jeg la den godt synlig mens jeg startet på et nytt lite jakkeprosjekt strikket frem og tilbake, garantert klippefritt.

Jeg tok for meg av litteratuen, Mucklestones bok studerte jeg nøye, fant også en annen link på nett. Visualiserte. Jeg hadde bestemt meg for hvilken metode jeg ville bruke, hekle først og klippe etterpå. Hekle først og klippe, hekle, klippe, hekle, klippe…




Det ble en lang latensfase, flere dager, men så kom vi endelig i gang. Hekle, hekle, hekle… jeg tror jeg lar den ligge litt før jeg klipper. Hvilken saks skal jeg bruke, en stor stoff saks eller broderi saksa? Hvilken er lettest å klippe galt med?? Tenke, tenke, broderisaksa! Med aller største konsentrasjon ble trådene klippet over en etter en. Puh, endelig gjennom alle, det ser jammen ut til å ha gått bra med meg også!!

Så går du svanger med et lite eller stort klippe prosjekt kan jeg nå stille meg i heia-gjengen som har gjort det før deg. Det går bra!! Hvem glemmer ikke fødselssmerten og måneder av venting når en endelig er i mål?

Jeg leter allerede etter nytt strikk og klipp prosjekt. Og som for de fleste flergangsfødende går det nok raskere neste gang…

5. feb. 2014

En ullen match vekt?

Skal...skal ikke…skal...skal ikke… skal! Akkurat som når en trør på vekta, og frykter for tallenes tale som lyser i mot en, eller får seg en gledelig overraskelse. Jeg har undret meg over hvor god oversikt mange av dere har på garnlageret. Hos meg går det mer inn enn ut og det gir kanskje en aldri så liten overvekt?? Men hva er den ul(l)timate ullne match vekt??




Jeg har aldri tidligere latt tallenes tale bli synlig i eget lager, men nå var det på tide med litt oversikt. Garnet er nøye sortert etter kvalitet og lagret med andre lignende tykkelser og evt. blandinger.

Noe er årgangsgarn jeg bare ikke klarer å kvitte meg med, det lagres for seg.

Noe er garn kjøpt inn til prosjekter det aldri ble noe av, og som jeg ikke aner hvordan jeg skal få brukt - spesielt det for tykkere pinner enn 5!

Noe er garn kjøpt utenlands via post eller reiser, som venter på det perfekte prosjektet!

Masser av babyull!!

Jeg lider nok også i storgrad under et hamstergen når garn er på salg, det kommer jo alltid til nytte, og har derfor en noe skjev fargefordeling i f.eks tynn alpakka. Masse lilla, hos meg som veldig ofte velger blå. Lite blå i lageret, men det kan jo forklares med at det strikkes opp ganske så raskt? Som hjertetunikaen, hjertegenseren, Bloomsbury, Rajas raglan og hverdagsjakka jeg holder på med nå. Nevnte jeg lillebrors hentesett? Og jakka hans som ligger her og venter på knapper, før den skal brukes og blogges?

Vel, når jeg regner sammen hele nøster blir det 49,9 kg. (Pluss masser av restegarn, dvs. alle påbegynte nøster) Skal vi si ca 50 kg da… ? Og jeg har ingen nyttårsforsetter om reduksjon, annet enn å kose meg med strikking i 2014 også! Det kan gå begge veier… jeg kommer nok til å veie igjen om en stund, bare for moro skyld (vi snakker år altså). Garnlageret i seg selv er en stor kilde til kreativ inspirasjon!

Har du noen ullen match vekt?

Det har også åpenbart seg et ukjent antall ufoer (uferdige objekter) som vi kommer tilbake til ganske snart… noen trenger bare en liten trådfest og montering, andre skal rekkes opp! (en del av dem hadde jeg heeeelt glemt… )